Vandaag hebben we er weer eens voor gekozen een echte Dutch design klassieker uit te roepen tot Dutch design van de week. Hella Jongerius deed in 1995 mee aan het eerst ‘Dry tech’ project van Droog design. De eerste collecties van Droog, dat in 1993 was opgericht door Gijs Bakker en Renny Ramakers, waren samengesteld. In 1995 besloten ze zelf ontwerpers te vragen een collectie te ontwikkelen. Hiervoor werd het Dry tech project gestart. Met de technische ondersteuning van de ruimtevaartafdeling van de Technische Universiteit Delft zijn uit dit project enkele iconische Dutch designs gekomen. Naast de Knitted lamp van Hella Jongerius, is ook de Knotted chair van Marcel Wanders tijdens dit Dry tech project ontwikkeld.
Het Dry tech project is naderhand nog drie keer herhaald. In 2007, tien jaar na de eerste Dry tech, was de laatste editie. Toen is onder andere het Miss Judith krukje van Demakersvan ontwikkeld, maar ik dwaal af. De Knitted lamp is gemaakt van een doek van gebreide glasvezels. De vorm van de Knitted lamp wordt bepaald door de randen, die van hard plexiglas zijn gemaakt, en de gloeilampen in de lamp. Het glasvezel doek is natuurlijk flexibel. Doordat de doek van glasvezel is gemaakt, kan hij tegen de hitte van de gloeilamp.
Er was tijdens het project geen naaiatelier te vinden die glasvezel tot een kleed kon naaien. Hella Jongerius heeft dat ook zelf op een breimachine moeten maken.
De resultaten van het eerste Dry tech project werden in 1996 gepresenteerd tijdens de Milaan design week. De show was een geweldig succes en heeft er onder andere aan bijgedragen dat Dutch design tegenwoordig in zo’n hoog aanzien staat.
De Knitted lamp van Hella Jongerius maakt onder andere deel uit van de collectie van het Moma in New York en het Centraal museum in Utrecht.