Een goede stof maken met een uniek patroon vergt echt vakmanschap. Vakmanschap dat in deze moderne tijd heel schaars is geworden. Het Textielmuseum in Tilburg heeft daarom het Textiellab opgezet dat Nederlandse en internationale designers helpt om unieke stoffen te ontwikkelen. Dit doen ze doormiddel van moeilijke weef- en knooptechnieken en hypermoderne (en peperdure) machines. Veel beroemde Nederlandse designers werken samen met het textiellab of zijn met een van hun textielproducten in het Textielmuseum te zien. Denk aan Hella Jongerius, Christien Meindersma (die nu zelfs een hele tentoonstelling in het Textielmuseum heeft), Maarten Baas, Bertjan Pot, Maarten Kolk, Scholten & Baijings, Kiki van Eijk, Pieke Bergmans, Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe.
Technieken die in het Textiellab worden toegepast zijn borduren, breien, laseren (patronen uit een lap stof laseren), printen (dmv inkjetprinter stof bedrukken), tuften (speciale techniek om tapijt te maken), verven en weven. Naast textiel heeft het Textielmuseum in Tilburg ook een grote collectie (klassieke) machines waarmee textiel kan worden gemaakt.
Zonder dat veel mensen het weten is het Textiellab in het Textielmuseum in Tilburg erg belangrijk voor de ontwikkeling van Dutch design. Het Textiellab stelt onze ontwerpers in staat om textiel te ontwikkelen waarmee zij zich kunnen onderscheiden van andere ontwerpers. Doordat het Textiellab veel samenwerkt met gerenommeerde Dutch designers heeft het Textielmuseum ook veel hip werk. Dus ben je naast de meubels ook geinteresseerd in de stoffen van bovengenoemde ontwerpers, dan moet je zeker een kijkje gaan nemen in Tilburg.
Een voorbeeld van een project van het Textiellab is ‘Font of the loom’. Onderstaand filmpje over dit project. Het is een kleed ontworpen door Maarten Baas. Baas ontwierp een kleed met een heel grote tekst en hele kleine letters. Bertjan Pot heeft het computerprogramma ontwikkeld waarmee het kleed geweven kon worden, een unieke techniek die nooit eerder op deze manier was uitgevoerd. Het Textiellab had de machine staan die deze immense complexe weeftechniek uit te voeren.
textielmuseum is my favorite museum because of its innovations and possibility’s fot new designers with old technics.